Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ve Eskişehir Valiliği’nin destekleriyle hazırlanan “Zamanın Mayası” sergisi, Eti Arkeoloji Müzesi’nde ziyarete açıldı.

Eskişehir Müze Müdürlüğü koleksiyonundaki ekmek temalı eserlerin yer aldığı sergide, Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla Küllüoba Höyüğü’nde yürütülen arkeolojik kazılarda gün yüzüne çıkarılan ve 5000 yıl öncesine tarihlenen ekmek, ilk kez kamuoyuyla buluştu.

Anadolu’nun binlerce yıllık tarihine ışık tutan eşsiz bir keşfi kamuoyu ile paylaşıldı.

Eskişehir’in Seyitgazi ilçesinde yer alan Küllüoba Höyüğü’nde gerçekleştirilen arkeolojik kazılarda, 5000 yıllık geçmişiyle döneminin ilk ve tek örneği olan “Küllüoba Ekmeği” gün yüzüne çıkarıldı.

Bilim dünyasında büyük yankı uyandıran bu önemli buluş Eti Arkeoloji Müzesi’nde düzenlenen özel bir etkinlikte kamuoyuna tanıtıldı.

Açılışa Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, CHP Eskişehir Milletvekili İbrahim Arslan, Eskişehir Cumhuriyet Başsavcısı Üzeyir Karakülah, Eskişehir İl Kültür ve Turizm Müdürü Bülent Avnamak, AK Parti Eskişehir İl Kadın Kolları Başkanı Feriha Ertorun, CHP İl Başkanı Talat Yalaz ve Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Can Ayday katıldı.

Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı;

“Müzeler Haftası, arkeolojik değerlerimizin ve müzelerde sergilenebilecek eserlerimizin kamuoyuna tanıtılması, bu değerlerin daha iyi bir noktaya taşınması açısından önemli fırsatlar sunmaktadır. Eskişehir, uygarlığa ev sahipliği yapmış bir şehirdir. Bu uygarlığın izleri günümüze kadar ulaşmış ve yapılan kazı çalışmalarıyla toplumla paylaşılmak üzere gün yüzüne çıkarılmaktadır.

Biraz önce de ifade edildiği gibi, şu anda beş arkeolojik alanda kazı çalışmaları yürütülmektedir. Sunabileceğimiz katkılar varsa değerlendirmek amacıyla toplantılar gerçekleştiriyoruz. İki kazı başkanımızın ihtiyaç duyduğu kazı evlerini, eski okullarımızı onararak tahsis ettik ve böylece onların daha rahat çalışabileceği ortamlar sağladık.

Şehrimiz, Arkeoloji Müzemizin yanı sıra belki de Türkiye’de tematik müzeler bakımından en fazla müzeye sahip illerden biridir. Bu önemli kültürel zenginlik, tematik müzelerin çoğalması anlamında da oldukça değerli bir potansiyel barındırmaktadır. Özellikle Yargıtay Müzesi’ni Eskişehir’e kazandırmayı hedefliyoruz. Cumhuriyetimizin ilk yıllarında Yargıtay, Eskişehir’de faaliyete başlamış ve 1935 yılına kadar burada hizmet vermiştir. Bu kurumun hizmet verdiği binanın bir bölümü hâlen İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüzün hizmet binası olarak kullanılmaktadır. Bu yapının, Yargıtay Başkanlığı ile iş birliği içinde yeniden değerlendirilmesini planlıyoruz.

Kazı başkanlarımıza ve onlarla birlikte çalışan tüm ekip arkadaşlarına teşekkür ediyorum. Müze Müdürlüğümüzün koordinasyonunda yürütülen çalışmalarda önemli hizmetler ortaya kondu. Kültür ve Turizm Müdürlüğümüze de ayrıca teşekkür ediyorum; bu çalışmalarda öncülük ettiler.

Geçtiğimiz yıl turizm alanında çalışmalar yaptık. Amacımız, Eskişehir’in turizmden daha fazla pay almasını sağlamak, kültür turizminde de söz sahibi olabilmektir. Müzelerimizle ilgili çalışmaları da ilgili kurumlarımızla iş birliği içinde yürütüyoruz.

Hedefimiz; Eskişehir’i turizmde daha ileriye taşımak ve kültür turizminden daha fazla pay almasını sağlamaktır. Bu doğrultuda sektörün tüm paydaşlarıyla iş birliği içinde çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

Kültür turizmine, müzelerimize ve bu alandaki tüm çalışmalara emek veren herkese teşekkür ediyor, sizleri sevgi ve saygıyla selamlıyorum.”