Türkiye’nin üniversite kimliği taşıyan uluslararası tek uzun metraj film festivali olan Eskişehir Uluslararası Film Festivali 22. yılında da çizgisini koruyarak seyircisiyle buluşacak. Her yıl büyük bir özen ve hevesle hazırlanan festival, bu yıl da sinemaseverlere ve üniversite öğrencilerine gösterimi yapılan filmlerin yönetmenlerinin ve usta sinemacıların içinde bulunduğu söyleşilerin ve sinema derslerinin yer aldığı zengin bir program sunacak. Geçmiş yıllarda da olduğu gibi festival, yeni filmleri ve yönetmenleri keşfetmeyi, seyircileri filmlerin yaratıcılarıyla buluşturmayı ve sinema üzerine düşündürmeyi hedefliyor.
Bir festivalin hafızalarda kalmasını sağlayan şey teknik yeterlilikten çok, bıraktığı duygusal izdir. Bu sebeple 22 yılı geride bırakan Eskişehir Uluslararası Film Festivali bu yıl bir vaatle ortaya çıkıyor: Seyirciyle duygusal bir ortaklık kurmak. Korku, coşku, merak, hüzün, umut, hayranlık… Her yüz, bir duygu. Her duygu, sinemayla kurulan kişisel bir bağ. Ve bu bağ, bu yıl festival afişlerinde de kendini gösteriyor.
23 Mayıs 2025 tarihinde Sinema Anadolu’da gerçekleşecek açılış töreninin sunuculuğunu Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’ndan Dr. Öğr. Üyesi Süleyman Karaahmet üstleniyor. Festivalin açılış gecesinde Sinema Anadolu her zamanki gibi pek çok ünlü konuğa ev sahipliği yapacak.
Eskişehir Uluslararası Film Festivali bu yıl, yönetmenliği John Maclean’in yaptığı 2025 yapımı Tornado/Kasırga adlı filmin Türkiye prömiyeri ile açılışını yapıyor. Açılış filminin yanı sıra; Arcadia/Arkadya (2024), Living The Land/İki Dünya Arasında (2025), If Only I Could Hibernate/Keşke Kış Uykusuna Yatabilsem (2023), Chaplin: Spirit of the Tramp/Chaplin: Serseri’nin Ruhu (2024), From Ground Zero/Sıfır Noktasından (2024) filmlerinin de Türkiye prömiyeri 22. Eskişehir Uluslararası Film Festivalinde gerçekleşecek. Festival seçkisinde ABD, Almanya, Avusturya, Birleşik Krallık, Brezilya, Çin, Filistin, Fransa, Gürcistan, İran, İtalya, Macaristan, Moğolistan, Norveç, Türkiye, Ürdün ve Yunanistan olmak üzere 17 farklı ülkeden toplam 47 uzun metraj film yer alıyor. Ayrıca Uluslararası Kısa Film Seçkisi, Ulusal Kısa Film Seçkisi, Anadolu Üniversitesi Kısa Film Seçkisi olmak üzere üç seçkide toplam 19 kısa metraj film yer alıyor. Festival filmleri Sinema Anadolu ve Kanatlı AVM CinemapinkbyMaximum salonlarında takip edilebilecek. Bilet fiyatları öğrenci 50 TL, tam 100 TL olacak. Her yıl olduğu gibi bu yıl da askıda bilet uygulaması devam edecek.
Festivalde bu yıl Piyano Eşliğinde Sessiz Film Gösterimi de yer alıyor. 1926 yapımı The Adventures of Prince Achmed/Prens Ahmed’in Maceraları adlı sessiz animasyon, piyanist Hakan Ali Toker’in müzikleri eşliğinde özel bir gösterimle 27 Mayıs Salı akşamı sinemaseverlerle buluşacak.
Bu yıl festivalde ilk defa Orta Doğu Sineması adlı bir bölüm yer alıyor. Bölümün en dikkat çekici filmlerinden biri olan From Ground Zero/Sıfır Noktasından (2024), Gazze'de yaşanan savaşın ortasında çekilen 22 kısa filmden oluşuyor. Küratörlüğünü Filistinli yönetmen Rashid Masharawi’nin üstlendiği bu projede, çoğu daha önce sinema deneyimi olmayan 22 Filistinli yönetmen, savaşın gölgesinde günlük yaşamlarını, hayallerini ve direnişlerini anlatıyor. Film Türkiye’de ilk defa Eskişehir’de seyirciyle buluşuyor.
Dikkat çeken bir diğer yapım ise Filistin’de yaşanan yıkımı konu alan ve bu yıl En iyi Belgesel dalında Akademi Ödülü alan No Other Land/Gidecek Yer Yok (2024). Filistin ve İsrail iş birliğiyle hazırlanan belgesel, Batı Şeria’daki Masafer Yatta’nın İsrail askeri işgal güçleri tarafından yok edilişinin beş yıllık sürecini gözler önüne seriyor. Yalnızca savaşın insani maliyetini değil, aynı zamanda bu tür hikâyelerin anlatılmasının karşılaştığı küresel baskı ve sansür girişimlerini de gündeme taşımasıyla dikkat çekiyor. Oscar ödüllü filmin ABD’de yaygın gösterimde seyirciyle buluşma şansı bulamadığı biliniyor. The New York Times’ın dikkat çektiği biçimiyle “Batı’nın kimsenin izlemesini istemediği” bu belgesel, yaşanan insanlık dramına yalnızca tanıklık etmekle kalmayıp, aynı zamanda direnen bir yapım olarak öne çıkıyor.
Sinemamıza Köprü (1975), Nehir (1977), Almanya Acı Vatan (1979), Yılanların Öcü (1985), Kurbağalar (1985) gibi eşsiz filmler kazandırmış usta yönetmen Şerif Gören bu sene festivalin onur ödülünün sahibi oluyor. Şerif Gören, 1981 yılında çektiği Yol filmiyle Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye kazanan ilk Türk filmi olarak tarihe geçti. 8 Aralık 2024’te aramızdan ayrılan Şerif Gören bu yıl, Karlovy Vary Film Festivali’nde FIPRESCI Ödülü’nü alan Derman (1983) filmiyle Eskişehir Uluslararası Film Festivali’nde anılıyor.
Diğer onur ödülünün sahibi, Türk sinemasına Bir Millet Uyanıyor (1966), Yedi Kocalı Hürmüz (1971), Senede Bir Gün (1971), Sahte Kabadayı (1976), Yusuf ile Kenan (1979), İffet (1982), Piano Piano Bacaksız (1991), Bulutları Beklerken (2004), Zincirbozan (2007) gibi 100’ü aşkın filmle iz bırakan Suna Selen oluyor. Suna Selen, zamanın ötesinde zarafetiyle bu yıl Eskişehir Uluslararası Film Festivali’nin açılış törenini onurlandırıyor.
Festivalin bir diğer onur ödülü bu yıl İranlı yönetmen Majid Majidi’nin oluyor. 22. Eskişehir Uluslararası Film Festivali onur konuğu olarak ağırlanacak Majidi, Güneşin Çocukları (2020) ve Serçenin Şarkısı (2008) adlı filmleriyle festival seçkisinde yer alıyor. En İyi Yabancı Film dalında Akademi Ödülü'ne aday gösterildiği Cennetin Çocukları filminin 29 Mayıs Perşembe günü yapılacak gösterimin ardından Majid Majidi, Sinema Anadolu’da seyircilerle bir araya gelecek.
Bu yılki emek ödülünün ilk sahibi 28 uzun metraj sinema filmi, iki belgesel ve iki televizyon dizisinde yardımcı yönetmen, yürütücü yapımcı ve yapımcı olarak emek veren Leyla Özalp oluyor. Türkiye sinema ve televizyon endüstrisinin aktif bir üyesi olan Leyla Özalp, Seni Seviyorum Sinema ve Bir Film Yapmak adlı kitapların yazarı olarak da öne çıkıyor.
Emek ödülünü alacak bir diğer isim ise görüntü yönetmeni Erdoğan Engin olacak. Baba mesleği olan sinemaya 1963 yılında kameraman olarak başlayan Engin, Yalancı Yarim, Canım Kardeşim, Köyden İndim Şehire, Devlerin Aşkı, Hasip ile Nasip, Yangın, Baraj, Çöpçüler Kralı, Kibar Feyzo, Sultan, Neşeli Günler gibi unutulmaz filmlerin görüntülerindeki imzasıyla biliniyor.
22. Eskişehir Uluslararası Film Festivali’nin Sinema Kültürüne Katkı Ödülü bu yıl Fanatik Film’e veriliyor. 2015 yılında dijital yayın platformu olarak yayın hayatına başlayan Fanatik Film Türk Sineması’nın unutulmaz filmlerini seyirciyle buluşturuyor.
Eskişehir Uluslararası Film Festivali, yakın zamanda aramızdan ayrılan Dünya sinemasının önemli isimlerine saygı duruşunda bulunuyor. Bu yılki festivalin Sinema Tarihinin Unutulmazları bölümünde David Lynch anısına Mulholland Drive/Mulholland Çıkmazı (2001), Gene Hackman anısına The French Connection/Kanunun Kuvveti (1971), Donald Sutherland anısına M*A*S*H/Cephede Eğlence (1970) ve Alain Delon anısına ise Joy House/Aşk Kafesi (1964) filmleri gösteriliyor.
Bu yıl Eskişehir Uluslararası Film Festivali kendi kayıplarının da derin üzüntüsünü yaşıyor. Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi, yakın zamanda arka arkaya üç emektar hocasının kaybıyla sarsıldı. Prof. Dr. Naci Güçhan, Prof. Dr. Levend Kılıç ve Prof. Dr. Hakan Savaş meslektaşları ve öğrencileri tarafından bu yılki festivalde saygıyla anılacaklar.
Üniversite kimliğinin baskın ve belirleyici olduğu Eskişehir Uluslararası Film Festivali’nde En İyi Sinema Kitabı ve En İyi Sinema Makalesi ödüllerinin verileceği yarışmanın adı bu yıldan itibaren Hakan Savaş Sinema Kültürüne Katkı Yarışması oluyor. Festival ekibindeki akademisyenlerden olan ve yakın zamanda hayatını kaybeden Prof. Dr. Hakan Savaş, uzun yıllar yarışmanın jüri üyeliğini de gerçekleşirdi. Hakan Savaş Sinema Kültürüne Katkı Yarışması’nın bu yılki jüri üyeleri Prof. Dr. Barış Kılınç, Prof. Dr. Lale Kabadayı, Prof. Dr. Emine Uçar İlbuğa, Prof. Dr. Ahmet Gürata ve Haydar Ergülen’den oluşuyor. Yarışmanın kazananları, 31 Mayıs Cumartesi günü 13:30’da Sinema Anadolu’da yapılacak törende açıklanacak.
ScreenFest 4. Film Festivalleri Sempozyumu bu yıl 22. Eskişehir Uluslararası Film Festivali ev sahipliğinde düzenleniyor. Sempozyum İletişim Bilimleri Fakültesi Şener Şen Salonu’nda 27-28 Mayıs tarihlerinde gerçekleşecek. Sempozyum’un davetli konuşmacıları arasında Film Festival Research Network’ün kurucu ortağı, Film ve Medya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Marijke de Valck ile Birkbeck, University of London’dan Dorota Ostrowsk yer alıyor. Sempozyum programının detayları festival resmi sayfasında yer alıyor.
Festivalin vazgeçilmezlerinden biri olan sinema derslerinde bu yıl da alanında fark yaratan isimler, başta sinema ve televizyon öğrencileri olmak üzere alana ilgi duyan sinemaseverlerle buluşacak.
Sinema Genel Müdürlüğü’nün Öğrencilere Sunduğu Destekler / Sinema Genel Müdürü Birol Güven; Söyleşi / GAIN; Yönetmenlik Master Class / Zeki Demirkubuz; Senaryo Master Class / Ümit Ünal, Kısa Film Gösterimi ve Söyleşi / Doha Film Institute; Görüntü Yönetmenliği Master Class / Mehmet Aksın; Konuk Sinema Okulu: Ulster University Cinematic Arts Department / Prof. Dr. Murat Akser’in katılımlarıyla gerçekleşecek olan derslerin tarih ve saatleri festival resmi sayfasından takip edilebilir.
22. Eskişehir Uluslararası Film Festivali – Program Detayları
-
Eskişehir Uluslararası Film Festivali, ulusal ve uluslararası sinema dünyasından seçkin yapımları izleyiciyle buluşturuyor. Festivalin bu yılki programında açılış filminden özel gösterimlere, retrospektif seçkilerden animasyonlara kadar birçok kategori yer alıyor. İşte festivalin tüm bölümleri ve gösterilecek filmler:
Açılış Filmi
-
Tornado (2025) – Yönetmen: John Maclean
Açık Hava Sineması
-
Derman (1983) – Yönetmen: Şerif Gören
Özel Gösterim
-
The Adventures of Prince Achmed (1926) – Yönetmenler: Lotte Reiniger, Carl Koch
Sinema Tarihinin Unutulmazları
-
Mulholland Drive (2001) – David Lynch
-
The French Connection (1971) – William Friedkin
-
MAS*H (1970) – Robert Altman
-
Joy House (1964) – René Clément
Türk Sineması Seçkisi
-
Hemme'nin Öldüğü Günlerden Biri (2024) – Murat Fıratoğlu
-
Evcilik (2024) – Ümit Ünal
-
Daha İyi Bir Yarın (2024) – Emre Kavuk
-
Bildiğin Gibi Değil (2024) – Vuslat Saraçoğlu
-
Yeni Şafak Solarken (2024) – Gürcan Keltek
-
Hakkı (2024) – Hikmet Kerem Özcan
-
İhtiyarlar Taburu (2023) – Fatih Sezgin
Zeki Demirkubuz Retrospektifi
-
Masumiyet (1997)
-
Kader (2006)
-
Yeraltı (2012)
-
Hayat (2023)
Tüm filmlerin yönetmeni: Zeki Demirkubuz
Dünya Sinemasının Genç Yıldızları
-
The Ugly Stepsister (2025) – Emilie Blichfeldt
-
Peacock (2024) – Bernhard Wenger
-
Holy Electricity (2024) – Tato Kotetishvili
-
Lesson Learned (2024) – Bálint Szimler
-
Manas (2024) – Marianna Brennand Fortes
-
If Only I Could Hibernate (2023) – Zoljargal Purevdash
Dünya Festivallerinden
-
Living the Land (2025) – Huo Meng
-
The Things You Kill / Öldürdüğün Şeyler (2025) – Alireza Khatami
-
What Marielle Knows (2025) – Frédéric Hambalek
-
Dreams (2024) – Dag Johan Haugerud
-
Arcadia (2024) – Yorgos Zois
-
Psycho Therapy (2024) – Tolga Karaçelik
-
Limonov: The Ballad (2024) – Kirill Serebrennikov
-
Samia (2024) – Yasemin Şamdereli
Canlandırma Filmleri
-
The Most Precious of Cargoes (2024) – Michel Hazanavicius
-
Mars Express (2023) – Jérémie Périn
Geceyarısı Sineması
-
The Exorcist: Director’s Cut (1973) – William Friedkin
-
Child’s Play (1988) – Tom Holland
Hayatımız Belgesel
-
No Other Land (2024) – Yuval Abraham, Basel Adra, Hamdan Ballal, Rachel Szor
-
Bölük Pörçük – Bir Tuncel Kurtiz Biyografisi (2025) – Özcan Alper
-
Zamanın Kıyısında Sınav (2024) – İlkay Nişancı
-
Chaplin | Spirit of the Tramp (2024) – Carmen Chaplin
Engelli Farkındalık Gösterimi
-
Ayşe (2024) – Necmi Sancak
Orta Doğu Sineması
-
From Ground Zero (2024) – 22 Yönetmen
-
200 Meters (2020) – Ameen Nayfeh
-
The Idol (2015) – Hany Abu-Assad
-
Oversized Coat (2013) – Nawras Abu Saleh
-
Sun Children (2020) – Majid Majidi
-
The Song of Sparrows (2008) – Majid Majidi