Eskişehir Tepebaşı Belediyesi, Kızılinler Mahallesi’nde yer alan belediyeye ait tarım arazisinde ata tohumundan bal kabağı ekimi gerçekleştirdi. 14 Mayıs Çiftçiler Günü kapsamında yapılan etkinlikte, Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç hem traktörle tarlayı sürdü hem de üretici kadınlarla birlikte bal kabağı tohumu ekti.
Yaklaşık 3 dönümlük alanda yapılan ekim, Tepebaşı Belediyesi Kırsal Hizmetler Müdürlüğü ve Tepebaşı Kırsal Kalkınma Kurulu iş birliğiyle hayata geçirildi. Bölgedeki üreticilerden temin edilen ata tohumlarının kullanıldığı uygulama, geleneksel üretim kültürünü yaşatmayı ve yerel tarımı desteklemeyi amaçlıyor.
Ekim töreninde konuşan Belediye Başkanı Ahmet Ataç, yerel üretimi desteklemenin kırsal kalkınma açısından önemine değinerek, “Bugüne kadar üreticilere farklı destekler verdik. Ama bugün gerçek bir üretimi yapacağım için çok mutluyum. Geçen yıl Bal Kabağı Panayırı’nda Kızılinler’de kendi hikâyemizi yazacağız demiştik. Bu yıl hikâyemize ata tohumlarıyla başlıyoruz. Her köyde yetiştirilen ürünler ön plana çıkarılmalı. Ben her zaman destek olmaya hazırım. Hep birlikte üretirsek, sağlıklı ve aydınlık yarınlara ulaşabiliriz.” dedi.
Ekim işleminin ardından, toprağın bereketini simgeleyen “Bereket Kütüğü” törenle açıldı. CHP Eskişehir İl Başkanı Talat Yalaz da etkinlikte söz alarak, “Topraktan gelen, alın teriyle yoğrulan üretim her zaman en kıymetlisidir. Bal kabağı, Kızılinler’in ve Eskişehir’in önemli bir marka değeridir. Bu değere sahip çıkan Belediye Başkanımız Ahmet Ataç’a teşekkür ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
Etkinliğe ayrıca TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Selma Güder, Tepebaşı Kırsal Kalkınma Kurulu Başkanı Mehmet Kızılinler, İç Anadolu Muhtarlar Federasyonu Başkanı Hasan Güler, Eskişehir Aşçılar Derneği Başkanı Kemal Kaya ve çok sayıda mahalle muhtarı ile vatandaş katıldı.
Ekim sırasında Kızılinlerli üretici Sevinç Serhan, bal kabağının üretim süreci hakkında bilgi verirken, Fehmi Serhan ise bal kabağı üzerine yazdığı maniyi okudu.
Yaklaşık 90 ila 120 gün sonra hasat edilmesi planlanan ürünlerle birlikte, bal kabağından elde edilecek alternatif gıda ürünlerinin yaygınlaştırılması hedefleniyor. Bu adımın, yerel üretimi destekleyerek bölge ekonomisine katkı sağlaması bekleniyor.
Kızılinler’de toprağa düşen ata tohumları, yalnızca ürün değil, birlikte üretmenin geleceğini de büyütmeye hazırlanıyor.