Hayri Eryılmaz kira artışlarını %25 ile sınırlayan kanun maddesinin yürürlüğünün sona ermesiyle birlikte, yeni dönemde ev sahiplerinin keyfi kira artışlarını kiracılara kabul ettirebileceği algısının ortaya çıktığını belirtti. Ancak bu algının doğru olmadığını vurgulayan Eryılmaz, yeni dönemde de kira artışları için bir sınır olduğunu ve bunun TÜİK tarafından her ay açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) olduğunu ifade etti.
"Kira Artışları TÜFE Oranlarıyla Sınırlıdır"
Eryılmaz, kiracıların, kira sözleşmelerini hangi ayda imzaladılarsa o ay için TÜFE’deki on iki aylık değişim oranı ortalamasının, yasal kira artış oranı olarak belirlenmesi gerektiğini hatırlattı. Yasal olarak en az 5 yıldır aynı evde oturan kiracılara karşı ev sahiplerinin kira tespit davası açma haklarının devam ettiğini ve bu hakkın 8 Haziran 2022’de yapılan düzenlemeden etkilenmediğini belirten Eryılmaz, bu davalarla ev sahiplerinin çok düşük buldukları kira fiyatlarını mahkeme aracılığıyla makul düzeylere çıkarabildiklerini söyledi.
"Tahliye Taahhütnameleri Kiracıları Zor Durumda Bırakıyor"
Eryılmaz, ev sahiplerinin kiralamadan önce kiracılardan aldıkları tahliye taahhütnamelerinin kiracıları zor durumda bıraktığını vurguladı. Bu taahhütnamelerin yasal bir zorunluluk olmadığını ve ev sahiplerinin bunu adeta bir garanti olarak aldıklarını belirten Eryılmaz, bu taahhütnamelerin icra edilebilir olmasının kiracıları çaresiz bıraktığını ifade etti. Bu nedenle, şayet bir tahliye taahhütnamesi verilecekse bile bunun noter huzurunda ve kira sözleşmesinin imzalandığı tarihle aynı tarihte imzalanması gerektiğini söyledi.
"Kira Sözleşmeleri Hukuki Uyuşmazlıklara Yol Açabiliyor"
Eryılmaz, matbu olarak hazırlanan kira sözleşmelerinin genellikle genel hükümlere yer verdiğini, ancak kiracıların ihtiyaçlarını tam anlamıyla karşılamadığını belirtti. Bu durumun hukuki uyuşmazlıklara yol açabileceğini ifade eden Eryılmaz, belirsizliklerin ve ihtilafların önüne geçmek için alanında uzman kişiler tarafından hazırlanan sözleşmelerin ve danışmanlık hizmetlerinin önemine dikkat çekti.
"Kira İlişkilerinde Huzurlu ve Öngörülebilir Bir Süreç İstiyoruz"
Eryılmaz, vatandaşların, dinamik bir süreç olan kira ilişkilerinde huzurlu ve öngörülebilir bir süreç arzuladığını belirterek, kira uyuşmazlıkları için getirilen arabuluculuk şartının bu konuda önemli bir adım olduğunu ifade etti. Ancak yetkili makamların yapacağı küçük düzenlemelerle sürecin daha sağlıklı bir hale getirilebileceğini vurgulayan Eryılmaz, adliyeler bünyesinde oluşturulacak destek ofisleriyle, devletin gözetiminde kırılgan gruplara ve öğrencilere sözleşme, taahhüt, kıymetli evrak hazırlama desteği ve bilgi alma gibi hizmetlerin sunulabileceğini önerdi. Bu sayede, yargıya intikal edecek meselelerde daha hızlı yol kat edilebileceğini ve işlem güvenliğinin sağlanabileceğini belirtti.
Av. Hayri Eryılmaz’ın açıklamaları, kira artışları ve kira sözleşmeleri konusunda tüketicilerin bilinçlendirilmesi gerektiğine dikkat çekiyor ve kira ilişkilerinde daha adil ve öngörülebilir bir süreç sağlanması için yapılabilecek düzenlemeleri öneriyor.