Saadet Partisi Odunpazarı İlçe Teşkilat Başkanı Yasin Özen şu ifadeleri kullandı;
"Odunpazarı Belediyesi; Erenköy, Huzur ve Çankaya Mahalleleri’nde uzun yıllardır vatandaşların çözüm beklediği imar planı sorununa neşter vurdu.
220 hektarlık bir alanı kapsayan Revizyon Uygulama İmar Planı ile bölgede yapılaşma koşulları iyileştirildi.
Erenköy, Huzur, Çankaya ve ayrıca Alanönü Mahallesi’nde yeni bir imar revizyon planı yapıldı. Genel olarak baktığımızda, evet bu bir çözümdür; ancak yeterli bir çözüm değildir. Bunu net olarak ifade etmek istiyoruz. Burada ciddi bir irade ortaya koymak gerekiyor.
Proje 4 kat diyor. 2 kattan, ayrık nizam 4 kata geçilmesi hedefleniyor. Bu yeterli değil. Vatandaşın rızasını almak kolay değil. Bu nedenle ada bazlı planlama, emsal ve kat artışıyla ancak bir çözüm üretilebilir. 4 kat olumlu bir adımdır; ama yeterli değildir. Bizce bu dönüşüm 5 ya da 6 kat olmalıydı. Alan genişlemesine gerek olmadan, ayrık nizamla bu çözüm üretilebilirdi.
Şu cümleye dikkat çekmek istiyoruz: “Alan içerisinde çok fazla yeni yapılaşma ve ruhsatlı yapı bulunduğundan ada bazında yapılaşmanın mümkün olmayacağı görülmüştür.” Bizler öteden beri bu uyarıyı yapıyoruz. Şu an dönüşüm alanı olarak tanımlanan 585 dönümlük bir alanda yaklaşık 1200 bina var. Bu bölge zaten afet riski altındaki alan olarak kanunla belirlenmiş. Buna rağmen bu binalar hâlâ yeniden ruhsatlandırılıyor.
Gelecekte burada yeniden bir planlama yapıldığında, karşımıza yeni yapılar çıkacak. Kanun koyucu diyor ki: “Yeni yapılar planlama bütünlüğünü bozacaksa, bu binalar yıkılır ve gerçek değeri vatandaşlara ödenir.” Bu çok ciddi bir maliyet.
Bugünden bu durumu öngörüp, yeni imar planlarına uygun bir şekilde yapılaşmayı yönlendirmeliyiz. Yoksa gelecekte şehir merkezinde bile ruhsatlı ama uyumsuz yapılarla karşı karşıya kalırız. Bu bir risktir.
Söz konusu dört mahallenin zemin yapıları 5-6 kata uygundur. Hiçbir sıkıntı yok. Eskişehir’in en iyi zeminlerinden biri burası. Hem sıvılaşma riski açısından, hem yatay yapılaşma katsayısı, hem de depremsellik açısından uygundur.
Örneğin; Erenköy Mahallesi’nde 2.274 parsel, Huzur Mahallesi’nde 685, Çankaya Mahallesi’nde ise 1.019 parsel var. Şu anda bu bölgelerde bitişik nizamdaki 2 katlı yapılar, ayrık nizama geçerek 4 kata dönüşüyor. Toplamda 4.478 parsel ve 3.603 yapıdan bahsediyoruz. Bu alan yaklaşık 220 hektar, yani 2.200 dönüm büyüklüğünde. Böyle bir çalışma bugüne kadar yapılmalıydı. Yapılıyor olması kıymetlidir; ama yeterli değildir.
Bu çalışmaların çok iyi anlaşılması gerekiyor. Evet, bir ihtiyaç var. Ama bu dört mahallede yapılacaksa daha etkin bir dönüşüm yapılmalıydı. 4 kat yerine 5 ya da 6 kat düşünülmeliydi. Bu sayede vatandaşın rızası çok daha kolay alınabilirdi.
Şu an inşaat maliyetleri çok yüksek. Müteahhitler bu bölgelerde kat karşılığı çalışırken yüzde 35 ila 40 oranında pay talep eder. Bu da vatandaşın cebinden para çıkması demektir.
Vatandaşın cebinden para çıkmaması için tek çözüm, 5 veya 6 katlı binaların yapılmasıdır. Eğer bu yapılmazsa müteahhit bölgeye girmez. Girse bile vatandaştan yine para talep eder. Ekonomik şartlar ortadayken, bu durum vatandaş için büyük bir sıkıntı yaratır.
Bizler Odunpazarı İlçe Teşkilatı olarak, İl Başkanımız İnşaat Mühendisi Fesih Bingöl’ün bu konudaki tecrübesine güvenerek kendisiyle görüşülmesi taraftarıyız."