Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce şu ifadeleri kullandı;

“Aile yardımları ve sosyal yardımlarla ilgili bazı eleştiriler oldu. Bu eleştirilere yanıt olarak şunu söylemek istiyorum. Her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır. Ben de yeni bir başkan olarak kendi yöntemimle ilerleyeceğim. Bu dönemde sosyal yardımları artırarak devam edeceğim. Daha ilk yılımdayken, bu yılı bile görmeden seçim yılı ile ilişkilendirilerek yapılan ağır ithamları vicdansızlık olarak değerlendiriyorum. İnşallah sağlıklı oluruz, sağ kalırız. Önümüzdeki meclislerde bu yardımlara ilişkin kesin hesabı verirken hep birlikte göreceğiz. Bu konuyu artırarak sürdüreceğim, kimsenin şüphesi olmasın.

Personel ödenek sınırlarıyla ilgili raporda da yer aldığı gibi yüzde 33 oranındayız. Bilindiği üzere bu oran büyükşehir belediyelerinde yüzde 30, ilçe belediyelerinde yüzde 40 olarak sınırlandırılmış. Ancak bu sınırın büyükşehirlerde daha düşük olması bana hâlâ mantıklı gelmiyor. Bu oranları aşmadan bugüne kadar geldik. Bu yılki aşımın nedeni enflasyon ve toplu sözleşmeler olabilir ama asıl beklenmeyen gelişme, 2025 Ocak ayına kadar emekli olanların maaşlarının yüksek olmasıydı. Bu sebeple beklentimizin çok üzerinde kişi emekli oldu.

Sadece Aralık ayında yaklaşık 400 personel emekli ettik. Çok şükür, tüm kıdem tazminatlarını eksiksiz ödedik. Hiçbir borcumuz bulunmamakta. Bu yüzde 5-6'lık fazlalık buradan kaynaklanıyor. Eğer bu emeklilikler olmasaydı, personel gider oranımızı yüzde 20'lerde kapatmış olacaktık. Ayrıca bu yıl geçen yıla göre daha az personelle çalıştık ve önümüzdeki yıl da bu azalma devam edecek.

Araç kiralamayla ilgili olarak, bizim kiraladığımız araçlardan daha fazla kendi aracımız mevcut. Toplu ulaşımda kullandığımız tüm araçlar bize ait. Kiralama yapılmıyor; tamamen kendi bütçemizle alıyoruz. Ayrıca çok sayıda iş makinemiz de mevcut ama bazı durumlarda yetmediği için kiralama yapmak zorunda kalıyoruz. Büyükşehir Belediyemizin görev sahası çok geniş, özellikle kırsal ilçelerle birlikte ciddi bir alana hizmet veriyoruz.

Kendi araçlarımızın bakım-onarım masrafları, araçlar yaşlandıkça artıyor. Her ne kadar kendi tamir bakım atölyemiz olsa da, yedek parçaların hazırda olması gerekiyor. Çünkü ihale süreçleri uzun sürüyor ve araçları bu süre boyunca bekletemeyiz. Özellikle belediye otobüslerinde beklemeye tahammül yok. Kiralık araçların bakım-onarım ve yedek parça sorumluluğu firmaya aitken, kendi araçlarımızda tüm sorumluluk bize ait.

Yatırım bütçesinin düşük olduğu eleştirisine gelince, evet yüzde 10-20 civarında olabilir. Ancak bizim atölyelerimizde çalışan işçilerimiz sayesinde birçok işi kendimiz yapıyoruz. Bir park yapımını ihale etsek 150-200 milyon lira tutar ama biz bu parkı kendi imkânlarımızla yapıyoruz. Şehir mobilyalarını, park yenilemelerini, bakım onarımlarını da kendi atölyelerimizde karşılıyoruz. Bu hesaplamalar da yatırım harcamalarının gerçekte yüzde 30’ları aştığını göstermektedir. Ayrıntılı hesabı isteyenlere sunabiliriz.

Kültürel harcamalara yönelik bir eleştiri olduğunu sanmıyorum. Kültür alanında şehir tiyatrolarımız ve senfoni orkestramız var. Türkiye'de senfoni orkestrası olan tek belediyeyiz. Şehir tiyatrosu olan sadece 4 ya da 5 belediye bulunuyor, biz de onlardan biriyiz. Sanatçılarımızın maaş ve özlük hakları, devlet sanatçılarıyla eşdeğerdir. Bu anlamda gurur duyuyoruz. 9 tiyatro salonumuz mevcut. 1200-1400 kişilik salonlarımızda her akşam etkinlikler sürmektedir ve bu etkinlikler artarak devam edecek.”