Tüketiciyi Bilgilendirme ve Bilinçlendirme Derneği Başkanı Sülahi Özalp, son dönemde cep telefonu faturalarındaki artışların tüketiciler üzerinde yarattığı olumsuz etkileri dile getirdi. Özalp, pek çok tüketicinin geçen yıl 200 lira ödediği faturalar için bu yıl 400-500 lira ödediğini belirterek, bu durumun yasal düzenlemelerle sınırlandırılması gerektiğini ifade etti. Fiyat artışlarının %200-300 seviyelerinde olmasının kabul edilemez olduğunu söyleyen Özalp, telefon faturalarında konut kiralarındaki gibi enflasyon oranında bir artış düzenlemesinin yapılmasını talep etti. Özalp, devlet ve ilgili bakanlıklardan, bu konuda tüketicilerin mağduriyetini gidermeye yönelik bir çalışma beklediklerini belirtti.

Sülahi Özalp, “efsane kampanyalar” veya “cuma indirimleri” adı altında yapılan kampanyalar konusunda da tüketicileri uyardı. Kasım ayında dünya genelinde indirim kampanyalarının yoğunlaştığını ve bazı indirimlerin gerçek olduğunu kabul eden Özalp, yine de dikkatli olunması gerektiğini söyledi. Özellikle sosyal medya üzerinden yapılan satışlarda sahte görsellerle yanıltıcı satışlar yapan kişilere karşı dikkatli olunmasını tavsiye eden Özalp, temel gıda maddelerinde de indirim yapılması gerektiğine dikkat çekti. Özellikle zincir marketlerden temel ihtiyaç ürünleri olan yağ, şeker ve bakliyat gibi ürünlerde indirim beklentisi içinde olduklarını belirtti.

Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu'na yanıltıcı reklam yapan firmaların şikayet edilebileceğini hatırlatan Özalp, görsellerde gösterilen üründen farklı ürün gönderen firmaların tüketiciyi aldattığını vurguladı. Yanıltıcı reklamlar yoluyla mağdur olan tüketicilerin haklarını korumak adına hakem heyetlerine ve Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu'na başvurmaları gerektiğini ifade etti.

Sülahi Özalp, özellikle sosyal medya üzerinden adres, fatura ya da garanti belgesi olmayan firmalardan alışveriş yapılmaması gerektiğini söyledi. Bu tür firmalardan alışveriş yapan tüketicilerin 14 günlük cayma hakkını kullanmak istediklerinde muhatap bulamamalarının sıkça karşılaşılan bir sorun olduğunu belirtti. Instagram gibi platformlarda kendi ürünleriymiş gibi gösterip IBAN üzerinden para alarak ürün göndermeyen dolandırıcılar olduğunu söyleyen Özalp, bu tarz durumlarda ellerinde belge olmayan tüketicilerin yasal haklarını kullanmalarının zorlaştığını vurguladı. Cayma hakkını kullanabilmek için karşı tarafta bir muhatap bulunması gerektiğinin altını çizdi.

Sülahi Özalp ayrıca indirim kampanyalarında “3 al 2 öde” veya “2 al 1 öde” gibi kampanyaların gerçek olup olmadığının kontrol edilmesi gerektiğini belirtti. Tüketicilerin, aynı ürünün farklı yerlerdeki fiyatlarını araştırarak gerçek indirimi öğrenebileceğini ve alışveriş kararlarını bu doğrultuda vermeleri gerektiğini tavsiye etti. Ayrıca alışveriş sonrası 14 günlük cayma hakkını kullanabilmek için gerekli belgelerin mutlaka saklanması gerektiğini hatırlattı.

Kaynak: Gzt26.com Haber Merkezi