Eskişehir-Bilecik Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erdinç Yuva şu ifadeleri kullandı;
"2002 yılından bu yana artış gösteren kene vakaları, bu yıl da ciddi boyutlara ulaşmıştır. Türkiye genelinde yalnızca yılın ilk yarısında 7 bin 800’ü aşkın vaka bildirilmiş; 18 vatandaşımız yaşamını yitirmiştir.
Keneler, taşıdıkları hastalıklarla yalnızca insan sağlığını değil; hayvancılığı, tarımı ve ekolojik dengeyi de tehdit etmektedir. Bu nedenle mücadele bireysel değil, bütüncül bir anlayışla yürütülmelidir.
Bu nedenle televizyon, radyo ve sosyal medya aracılığıyla etkili kamu spotları bir an önce yayınlanmalıdır. Vatandaşlar bölgesel riskler ve korunma yöntemleri konusunda açık, net ve sık tekrarlanan mesajlarla bilgilendirilmelidir. Veteriner hekimlerin bilgi ve tecrübesi bu kampanyalara entegre edilmelidir.
Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar düzenli olarak ektoparaziter ilaçlarla ilaçlanmalıdır (veteriner hekime danışarak).
Özellikle bahar ve yaz aylarında sık aralıklarla tekrar edilmelidir.
Meralardaki yabani otlarla mücadele edilmelidir.
Hayvan barınaklarının çevresi, ot, çalı, moloz gibi kene barınabilecek alanlardan arındırılmalıdır.
İşletme çevresinde kene popülasyonunu azaltmak için biyolojik veya mekanik yöntemler uygulanabilir.
Çalışanlar koruyucu giysiler giymeli, kişisel hijyen konusunda bilgilendirilmelidir.
Hayvanlarla temas sonrası mutlaka el-yüz yıkama sağlanmalı, riskli durumlar rapor edilmelidir.
İşletmeye gelen yeni hayvanlar karantinaya alınmalı ve kene yönünden kontrol edilmelidir.
Tarla, bağ, bahçe, orman ve piknik alanları gibi kene yönünden riskli alanlara giderken vücudu örten giysiler giyilmeli, pantolon paçaları çorapların içerisine sokulmalıdır. Kenelerin elbise üzerinde rahat görülebilmesi için açık renkli kıyafetler tercih edilmelidir.
Kene yönünden riskli alanlardan dönüldüğünde, vücutta (kulak arkası, koltuk altları, kasıklar ve diz arkası dâhil) kene olup olmadığı kontrol edilmelidir.
Hayvanların üzerinde bulunan kene elle çıkarılmamalıdır. Ayrıca hastalık, hayvanlarda belirti göstermeden seyrettiği için hayvanların kanlarına, vücut sıvılarına veya dokularına çıplak el ile temas edilmemelidir.
Vücuda tutunmuş kene üzerine sigara basmak, kolonya, gaz yağı gibi maddeler dökmek; vücut içeriğini kişiye aktarmasına sebep olacağı için kesinlikle yapılmamalıdır.
Vücudunuza tutunan keneye çıplak elle kesinlikle dokunmamalısınız. Eğer bir sağlık kuruluşuna yakınsanız, vakit kaybetmeden başvurmalısınız. Yakın bir merkez yoksa, keneye çıplak elle dokunmadan eldiven, bez ya da poşet ile usulüne uygun şekilde çıkarılmalı ve ardından en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna gidilmelidir.
Hasta ile temas eden kişiler gerekli korunma önlemlerini (eldiven, önlük, maske vb.) almalıdır.
Kene tutunmasından sonra, 10 gün içinde halsizlik, iştahsızlık, ateş, vücut ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma ve ishal şikâyetlerinden herhangi biri görülürse, zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Keneden korkma, geç kalmaktan kork, önlem hayat kurtarır.
Bir kez daha hatırlatıyor, uyarıyoruz. Kenelerle mücadelede geç kalmak ölümlere yol açıyor. Eskişehir-Bilecik Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası olarak, tüm kurum ve kuruluşlarla her zaman olduğu gibi iş birliği içinde çalışmaya hazır olduğumuzu kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz."