Eskişehir’de bu yıl dördüncüsü düzenlenen Dinleme, Diyalog ve Dayanışma (3D) Gençlik Festivali kapsamında konuşan Odunpazarı Kent Konseyi Bisiklet Çalışma Grubu Sözcüsü Ali Ömür, kentte bisiklet yollarının korunması, geliştirilmesi ve bisiklet kültürünün yaygınlaştırılması adına önemli mesajlar verdi.

Odunpazarı Kent Konseyi Bisiklet Çalışma Grubu sözcü Ali Ömür şu ifadeleri kullandı;

“Dördüncüsünü gerçekleştirdiğiniz Dinleme, Diyalog ve Dayanışma (3D) Festivali’ne hoş geldiniz.
Bizler, gençlik olarak Eskişehir’de yaşça genç olanlarımızla birlikte yaş almış bireyler olarak da bisiklet yollarını önemsiyoruz. Çağdaş bir şehirde herkesin bisiklete binebilmesi için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Bu vesileyle, bizler için bisiklet yolları yapan Ayşe Ünlüce Başkanımıza şimdiden teşekkür ediyorum.

Eskişehir’deki temel beklentimiz şudur: Daha çağdaş bir kent oluşturabilmek adına, bisiklet yollarına araç park edilmemesi, özellikle kuryelerin bu yolları işgal etmemesi ve bu yolların bisikletlilere açık kalmasıdır. Emniyet birimlerimiz ve zabıtalarımız sağ olsunlar, bu konuda bizlere destek veriyorlar. Vatandaşlarımızdan da ricamız şudur: Lütfen bisiklet yollarına önem verelim. Çağdaş ve yaşanabilir bir kent için hep birlikte elimizden geleni yapalım. Bu hepimiz için daha güzel bir gelecek anlamına gelir.

Karbon salınımı günümüzde oldukça yüksek. Bisiklet grubu olarak bu salınımı azaltmak istiyoruz. Bu nedenle çağrımız nettir: Arabadan inin, lütfen bisiklete binin. Sağlıklı bir yaşam için bunu çok önemsiyoruz.

Unutmayalım, bizim kurallarımız var. Burada bir yarış yapmıyoruz. Amacımız farkındalık oluşturmak. Daha çağdaş ve yaşanabilir bir şehir için bisikletle katkı sağlamaya çalışıyoruz. Hepinize sonsuz teşekkür ediyor, saygılar ve sevgiler sunuyorum.

Eskişehir’deki bisiklet kültürünü kesinlikle daha yaygınlaşmalı. Mevcut durum yeterli değil. Ancak Eskişehir bisiklet yollarında büyük bir potansiyel taşıyor. Çünkü coğrafi yapısı düz ve engelli arazisi yok denecek kadar az. Diğer şehirlerle kıyasladığımızda büyük bir avantajımız var. Kanlıkavak gibi, Porsuk gibi değerli doğal alanlarımız bulunuyor. Bu alanların etrafında, doğayla iç içe bisiklet sürmek bambaşka bir deneyim. Yaşlısı genci herkesin spor yapması gerektiğini düşünüyoruz.

Arabaya binmeyelim. Egzoz gazları çevreyi kirletiyor, ekonomik açıdan da bizi zorluyor. Daha sağlıklı bir ulaşım için bisiklet önemli bir alternatif. Eskişehir’de neredeyse her yere bisikletle ulaşmak mümkün. İnşallah ileride daha güzel bir kent olacak ama şu anki haliyle henüz yeterli değil.”