MHP Eskişehir İl Başkanı İsmail Candemir şu ifadeleri kullandı;
“Şehrimize baktığımızda müteahhitler açısından arsa maliyetleri yüzde 50-60 civarında. Bu oranların daha aşağıya çekilmesi gerekiyor. Çünkü bu durum doğrudan inşaat maliyetlerine yansıyor. Zeminin uygun olduğu yerlerde kat artışı maksimum düzeyde tutulmalı ki müteahhitler de kârlı bir şekilde yatırım yapabilsin. Ancak bu şekilde kentsel dönüşüm gerçekleştirilebilir. Bildiğiniz gibi kentsel dönüşümün önemli ayaklarından biri de yerinde dönüşümdür. Vatandaşın, mevcut yerinde müteahhitlerle anlaşarak dönüşüm gerçekleştirebilmesi için en önemli etkenlerden biri de kat yüksekliğidir. Bu konu oldukça önemli.
Yerel yönetimlerin yaptığı planlamalarda, Eskişehir’in butik şehir olarak konumlandırılması amaçlandı. Sanayi bölgelerinin önünün açılmaması, gerekli arsa üretiminin yapılmaması ve imar politikaları bu tercihi yansıtıyor. Tüm bunları üst üste koyduğumuzda, Eskişehir uzun yıllardır imar konusunda sıkıntılar yaşayan ve bu nedenle kira fiyatlarının yüksek olduğu bir kent haline geldi. Bu bir tercihti ve bugün bu tercihin sonuçlarını yaşıyoruz. Ancak insanlar bu durumu farklı şekillerde algılıyor. Eskişehir’de yaşayan insanların bu kente olan bağlılığı çok önemli. Eskişehirlilik bilinci, birlikte yaşamanın getirdiği huzurla birleştiğinde bu şehirde aidiyet duygusu öne çıkıyor. Sonuç olarak bu da Eskişehir sevgisini güçlendiriyor.
Odunpazarı Belediyesi, Erenköy, Huzur ve Çankaya Mahallelerinde uzun yıllardır vatandaşların çözüm beklediği imar planı yapıyor ama binalar 4 kat olacakmış. Müteahhit arkadaşlar da ticaret yapıyor. Bu durumun yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor. Zemin uygunsa, ki o bölgeler Eskişehir’in en sağlam zeminine sahip semtleri arasında yer alıyor. İnşallah bir kez daha değerlendirme yapılır. Bu bölgelerde kat artışı sağlanabilir diye düşünüyoruz. Çünkü konu gündeme geldiğinde 6 kat üzerinden konuşuluyordu. Ancak son çıkan imar planında 4 kat izin verildi. Bu da müteahhitler açısından pek cazip görünmüyor.
Yatay mimariyi hepimiz savunuruz. Gerçekten çok da isteriz zaten. Eskişehir inşallah en kısa sürede bitişik nizamlardan kurtulur ve yatay mimariye geçer. Ama bunun için arsa üretmeniz gerekiyor. Yeni imar alanları açmanız şart. Bunları gerçekleştirmeden yatay mimari nasıl uygulanacak? Arsa maliyetlerini düşürmediğimiz sürece, inşaat maliyetleri artacak. Vatandaş ev alamayacak, müteahhit ev yapamayacak ve yerinde dönüşüm de gerçekleştirilemeyecek. Bizim bu şehirde yaşadığımız en büyük sorunlardan biri, arsa maliyetlerinin çok yüksek olması. Uygun bir bölgede inşaat yapmak isteyen bir müteahhit, en az yüzde 50 arsa katılım payı vermek zorunda kalıyor. Bu da maliyetin iki katına çıkmasına neden oluyor. Tüm bu etkenleri göz önünde bulundurduğumuzda; Eskişehir’de konut fiyatları pahalı, kiralar yüksek, geçim zorlaşıyor ve şehir yaşanabilirlik açısından geriye gidiyor."