ESKİŞEHİR HABER

Saadet Partisi Eskişehir İl Başkanı Fesih Bingöl net konuştu; "6 milletvekili bir araya gelse bile..."

Saadet Partisi Eskişehir İl Başkanı Fesih Bingöl, parlamenter sistemin etkinliğini yitirdiğini ve milletvekillerinin sorun çözme gücünün kalmadığını söyledi.

Abone Ol

Saadet Partisi Eskişehir İl Başkanı Fesih Bingöl şu ifadeleri kullandı;

“Eskişehir’in şu an 6 milletvekili var ve seçimlerin üzerinden 2 yıl geçti. Öncelikle bu milletvekillerinin neden bir araya gelmediğinden ya da neden bir şey yapamadıklarından ziyade, Türkiye'de artık parlamenter sistemin bir etkinliği kalmadığını ifade etmek gerekiyor. Şu an 6 milletvekili bir araya gelip “Biz Eskişehir’in sorunlarını birlikte çözeceğiz” dese bile, Sayın Cumhurbaşkanı onay vermezse bir sonuç alamazlar. Yani şu an parlamento adeta bypass edilmiş durumda. Bu nedenle meseleye buradan bakmak gerekir.

Öncelikle parlamentonun işlevsel hâle gelmesi gerekir. Parlamento yürütme değil, yasama görevini halk adına yerine getirmelidir. Ancak bunu yapamıyor. Yapamadığı için de milletvekillerinin ağırlığı ve etkinliği kalmamıştır. Sadece parlamentoda oturuyorlar, yasa teklifleri de zaten bu milletvekillerinden değil, sarayda hazırlanıp meclise gönderiliyor. Milletvekilleri de adeta noter gibi bunu tasdik ediyor.

Dolayısıyla öncelikle bu sistemin değişmesi gerekiyor. Bu sistem değişmeden, Eskişehir milletvekilleri bir araya gelip “sorunları birlikte çözelim” deseler bile başarı elde edemezler. Ancak bu, milletvekillerinin bir araya gelmemesi gerektiği anlamına gelmez. Toplumsal barış açısından altı milletvekilinin bir araya gelmesi, Eskişehir’in çözüm bekleyen sorunlarını gündeme getirmesi elbette önemli bir adımdır. Bu kapsamda bazı şeyler yapılabilir.

Özellikle bu 2 yıllık süre zarfında parlamentoda hangi milletvekili ne kadar kanun teklifi verdiği gibi şeyler bizi sonuca ulaştırmıyor. Biz Saadet Partisi olarak Ankara’da 2 gündür istişare toplantısı yapıyoruz. Grup Başkanvekilimiz meclis çalışmaları hakkında bize detaylı bilgi verdi. En önemli problem, parlamentoda milletvekillerinin ağırlığının ve etkinliğinin kalmamasıdır. Dolayısıyla milletvekillerinin daha etkili olabileceği bir sisteme geçilmesi gerekiyor. Ancak böyle bir sistemde milletvekillerinin performansı ve karnesi değerlendirilmelidir.

Kurtuluş Kapalı Pazar Yeri konusu, barınak konusu, mezbaha meselesi, Eskişehirspor gibi konularda bir araya gelinmesi olumlu gelişmeler. Ancak bu gelişmeler sadece belli alanlarla sınırlı kalmamalı. Eskişehir’in tüm sorunları için birlikte adım atılmak isteniyorsa parlamenter sistemin güçlendirilmesi şart. Bu sistem değişirse etkinliğimiz artar. Kişisel çabalarla da bazı şeyler yapılabilir. Örneğin, bir milletvekilinin Sayın Cumhurbaşkanı ile diyaloğu iyidir ve bu yolla bazı konuları gündeme getirebilir. Ama bence mesele diyalog değil, sistemdir. Eskişehir’in ya da başka şehirlerin taleplerinin karşılanması için milletvekillerinin etkin olması gerekir. Açık söylüyorum, şu an bir milletvekili bakanı arasa dahi telefona çıkılmıyor. Bakanlar milletvekillerine değer vermiyor. Geçmişte böyle değildi. En azından bir milletvekili bakanı arayıp bir talepte bulunduğunda gereği yapılırdı. Bugün ise milletvekili yok sayılıyor. Bu sistemde büyük bir kopukluk var ve bu sistemin değişmesi gerekiyor.

Eskişehir’in bazı sorunları çözülmüş olabilir ama hâlâ çözüm bekleyen çok önemli problemleri var. Milletvekillerinin bir araya gelip iş birliği yapması, siyasi kaygıların bir kenara bırakılması ve şehir sorunlarının ortaklaşa çözülmesi elbette faydalıdır. Ancak ben bu konuda yeterlilik görmüyorum.

Muhalefet milletvekillerinin sorunları görünür kılmak ve iktidar üzerinde baskı kurmak açısından hiçbir etkinlikleri yok. Sadece özel ilişkilerle bazı şeyler yapılabiliyor. Açıkça ifade ediyorum. Bir bakan bile kolay kolay Sayın Cumhurbaşkanı ile görüşemiyor. Bu, tek kişilik yönetim sisteminin sonucudur. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde tek yetkili bir kişi var. Bu nedenle meclis sadece bir onay mercii gibi çalışıyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde çalışan personel sayısı 6 bin, sarayda ise 7 bin kişi çalışıyor. Hazırlıklar orada yapılıyor, meclise gönderiliyor, orada sadece onaylanıyor.

Etkinliğin artması ancak parlamenter sistemin güçlendirilmesiyle mümkündür. Ben Eskişehir il başkanı olarak bütün parti temsilcileriyle görüşebiliyorum. Ancak bu benim kişisel sosyal ilişkilerimle ilgili. Her il başkanı bu diyaloğu kuramayabilir. Milletvekillerinin şehir sorunlarını Türkiye gündemine taşıyacak iradeye sahip olmadığını düşünüyorum."