Adalet ve Kalkınma Partisi milyonlarca kadının güvencesi olan İstanbul Sözleşmesi’nden tek imzayla çekilmesinin ardından, kadın haklarıyla ilgili tartışmalı bir adım daha attı. 2019 yılında TBMM’ye sunulduğunda kadın örgütleri ve muhalefetin tepkileriyle geri çekilen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Kadının İlerlemesi Teşkilatı Tüzüğü, orijinal metin korunarak yeniden Meclis gündemine getirildi.

İİT tarafından hazırlanan ve kadınları “erkeklerin saygın ortakları” olarak tanımlayan tüzük, TBMM Dışişleri Komisyonu’nda muhalefetin sert eleştirilerine neden oldu. CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, değiştirildiği belirtilen tüzüğün yalnızca çeviri üzerinde oynandığını belirterek, “2019’da geri çekilen metni, çeviriyi biraz değiştirip tekrar getiriyorsunuz. Kadınlar erkeklerin sadece ortakları, eşleri değildir. Kadınlar birey olarak da saygındır! Türkiye’de kadınlar her şeyden önce eşitlik ve can güvenliği mücadelesi veriyor,” dedi.

İngilizce Metin Değişmedi
Komisyon toplantısında konuşan Aile Bakanlığı temsilcisi, metinde yalnızca çeviriye yönelik düzenlemeler yapıldığını söyledi. Ancak İngilizce metindeki ifadelerin aynen korunduğu ortaya çıktı. Metinde kadınların, “erkeklerin saygın ortakları” olarak eğitilip yetiştirilmesi gerektiği belirtiliyor.

57 Ülkeden 30’u İmza Atmadı
Toplantıda açıklama yapan Bakan Yardımcısı Nuh Yılmaz, İİT’nin 57 üyesinden yalnızca 27’sinin anlaşmayı imzaladığını, 18 ülkenin onayladığını, 9’unun ise henüz onay sürecini tamamlamadığını açıkladı. CHP İstanbul Milletvekili Yunus Emre, anlaşmanın birçok İslam ülkesi ve Türki Cumhuriyet tarafından bile imzalanmadığını vurgulayarak, “Bu kadar tartışmalı bir metni neden Meclis’e taşıyorsunuz?” diye sordu.

Çelişkili Politikalar
CHP’li vekiller, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilen AKP’nin, kadınları yalnızca erkeğin “ortağı” olarak gören bir anlaşmayı Meclis’e getirmesini çelişkili bir tutum olarak değerlendirdi. Çakırözer, “Kadınların yaşam mücadelesi verdiği bir ülkede bu tür tanımlamalar kabul edilemez. Kadınlar eşitlik ve güvenlik mücadelesi verirken bu metinlerle ileri gidilemez,” dedi.

Tepkiler Üzerine Geri Çekildi
Yoğun eleştiriler ve muhalefetin tepkileri sonrasında anlaşma, Dışişleri Bakanlığı’nın yeniden değerlendirme yapması için gündemden çıkarıldı.

Kaynak: Gzt26.com Haber Merkezi