Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş şu ifadeleri kullandı;

“Yeraltı su kaynaklarının olduğu bölgede boşluklar oluşuyor. Toprağımız karbon bakımından zengin. Karbonun çözülmesi ile beraber zeminde parçalanma oluşuyor ve boşluklar oluşuyor. Uzun yıllar süren bir sürecin ardından bu durum gerçekleşiyor. Zemin yapımız Konya gibi obruk oluşumuna müsait bir zemin. Yeraltı su kaynaklarımızı çokça kullanan ürünler ekilmemesi gerekiyor. Mısır bunlardan birisi. Mısır ekiminin yaygınlaşması bu süreci hızlandırmış oldu.

Planlı üretim süreci başladı. Eskişehir’de hangi ilçede hangi ürün hangi miktarda üretilebilecek bunlar belli oldu. Eskişehir’de mısır bitkisinin ekim alanı son 22 yılda 52 kat artmış. Bu da daha fazla su tüketilmesi anlamına geliyor. Yeraltı sularının da kısa bir sürede tüketilmesi anlamı taşıyor. Bu suyun devamlılığını sağlamak bizim görevimiz.

Ülkemizde 11 il ve 52 ilçede Yeraltı sularının sıkıntıda olduğu tespit edildi. Eskişehir’de de Sivrihisar, Çifteler, Alpu, Mahmudiye, Beylikova ve Seyitgazi ilçelerinde de bu sorun yaşanıyor. Yeraltı su kaynaklarını verimli kullanmak adına bu ilçelerde 4 yıllık münavebe programı izlenecek. Münavebe programına göre çiftçilere maddi destekler verilecek. 1000 dekar ayçiçeği eken bir çiftçiye 1 milyon 250 bin lira maddi destek sağlanacak. Aynı araziye mısır ekimi yapılırsa 685 bin lira maddi destek sağlanabilecek. Mısır ekimi de 4 yılda 1 yapılabilecek. Bu kurala uymayan çiftçiler önce uyarılacak. Uyarıları dikkate almayan görülürse ceza işlemleri uygulanacak.

Eskişehir’de bugüne kadar toplam 3 tane obruk tespit ettik. Bunlar kapatılıyor. Sakaryabaşı’nda bile su çekilmesi var. Ana su kaynağımız Porsuk Çayı. Eğer biz bu duruma müdahale edemezsek su sorunu yaşarız.”
 

Editör: Tolga Bayraktar